Morahalom, Erzebet banja i bazeni

Morahalom, ulaz u Erzsebet kupalište

Na samo 20ak km od Subotice, u Madjarskoj, naišli smo na kompleks bazena i banju za celodnevno uživanje za sve generacije.  Uz novi autoput, to je samo 2 do 3 sata od Beograda!

Za uskrsnje praznike smo proveli nekoliko dana u Segedinu a u nedelju smo otišli u susedni Morahalom. To je novi kompleks, 20km zapadno (levo) od Segedina. Banja se zove Erzsebet a Morahalom je gradic u kome se ona nalazi.

Ovaj kompleks je uglavnom namenjen porodicama. Pod krovom ima veliki avantura

Segedin Morahalom avantura bazen

Deo bazena za uzivanje sa toboganima i rekom

bazen sa toboganima i pored njega manji djakuzi bazen, jedan veliki za plivanje,  ali i nekoliko termalnih lekovitih. Ukupno dvadesetak bazena od kojih se 14 koristi i zimi.

Nekoliko bazena su sa lekovitom vodom boje čaja od 34 do 39C, sa i bez vodenih masaža. To je bilo pravo uživanje. Veći su od onih u Anna banji, pa je malo bolji ugodjaj.

Morahalom bazen

Veliki bazen za plivanje, 28C

U avantura bazenu imaju i vodeni ringispil, a tobogani su prilicno visoki pa smo se zadovoljili da gledamo kako ljudi ispadaju iz uvijenih cevi sa raznim izrazima lica. Postoji i baby bazen sa igračkama. Interesantan je plitak bazencic sa sljunkom i naizmenicno hladnom i toplom vodom za hodanje za crkulaciju.

Napolju je veliki, olimpijski bazen a unutra je nesto manji bazen, 3oak stepeni u kome se moze plivati. Naravno tu su i saune, a ima nekoliko bifea i restoran. Okolo i na spratu su mnogobrojne ležaljke a dostupan je wifi internet tako da može da se ostane ceo dan. Na nekoliko mesta su postavljeni fenovi za kosu a kod izlaza je centrifuga za susenje vesa.  Svega ima ali je utisak da je skučeno na malom prostoru. Možda zato što je bio praznik pa je bilo više posetilaca nego inače. S druge strane, prednost malog prostora je sto ne mora da se hoda kroz dugačke i hladnjikave hodnike.

Pogledajte i neke korisne informacije i linkove.

Cena 2012g je 1900 Ft (7 e) dnevno. Za kasetu treba dati kauciju 1000 Ft.  Jeftinije je za decu, porodice i sl.

Nalazi se 20km zapadno od Segedina (slediti znak za Baja) a može se doći direktno kad se prodje granica kod Horgoša, kod benzinske pumpe levo. Postoje lokalni autobusi iz Segedina, na svakih sat-dva.

Banja postoji od 1964 kad je prvi put iskopan bunar sa preko 600m dubine. U poslednjih 10ak godina se intenzivno radilo na renoviranju i dodavanju novih bazena i sadrzaja.

Mi nismo probali spoljne bazene jer je bilo sveze vreme, ali verovatno da je lepse napolju. Spremamo clanak o letnjoj poseti!

Morahalom banja lekoviti bazen

Lekoviti bazen sa raznim masazerima

Sastavni deo ovog kompleksa su dva hotela, Termal *** i Colloseum ****.  Moze se uzeti knjizica sa spiskom svih soba i apartmana za izdavanje. Morahalom je malo mesto i ovo je jedina atrakcija. Ali zato, Segedin je na samo 15ak minuta voznje.

Morahalom Eržebet banja unutra

Pored zatvorenih bazena


Tag:, ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Na kupanje u Segedin
-> Budimpesta za ljubitelje šetnje, priorode i kupanja
-> Madjarska: zimsko letovanje u Harkanj termalnim bazenima
-> Segedin: informacije o prevozu, linkovi, mape
-> Loutra lutraki ili Banja Pozar