Belgija – Severno more

Moji rodjaci u Belgiji su predložili da provedemo nekoliko dana na moru. Hmm. Znala sam da ovde more nema ni jednu zajedničku asocijaciju sa onim sto mi zovemo more: nije plavo, nije toplo, nema sunca, plivanja ima samo za hrabre, nema uvalica sa borovima.

Pescane dine

Peščane dine

Ovde more znači : beskrajni prostor ,  setnje uz plazu, odsjaji neba, oblaka i retkog sunca u plicacima,  skoljke, vetar … I prlepe pescane dine. Pogled se pruza do horizonta i napred i levo i desno jer cela obala je jedna jedina plaza koja se pruza u nedogled.

IMG_20140530_113945

Plaza

koksije-hohe-blekker

Na vrhu njaveće peščane dine koja se uzdize citavih 33m iznad mora.

Posto ovde plivanje nije svima dostupno, na raspolaganju su razne druge aktivnosti. Pored hodanja uz more, najčešće je to pravljenje velikih zamkova i voznja raznim biciklima za jednu, dve pa cak i 4 osobe.

Lopate-za-plazu

Decije lopatice za pesak su ovde srazmerne velicini plaze. Neke su neznatno manje od pravih lopata.

Ostende_20140527_karting

Mogu se iznajmiti najrazlicitija vozila na temu bicikla.

Hotela nema mnogo. Turisti najčešće dolaze na vikend ili na nedelju dana i iznajme apartman u velikim zgradama uz more. Mnogi Belgijanci imaju ovde stancic jer iz  Brisela se stize za manje od dva sata.

Prevoz je izuzetno jednostavan jer je jos pre vise od 100 godina napravljena tramvajska pruga uz celu obalu. Sada moderni tramvaji od DePanne do Knokke predju za manje od dva sata. Idu na svakih 15 min.

Ostende. Ovde se svake godine krajem maka organizuje veliki skup jedrenjaka. Sada ih je bilo oko 150, od malih ribarskih do velikih starinskih. Istovremeno to je i vasar starih zanata,  muzika iz ovih krajeva se svira na vise mesta, mnostvo mesta za degustaciju morskih plodova i obaveznog belgijskog piva

Ostende_festivalJedrenjaka_

Festival brodova

Jedrenjak_LeRoy_Ostende

Jedrenjak Le Roy je kopija starog jedrenjaka

Galeb
Galebovi vole pomfrit koji se ovde prodaje na svakom cosku. Vrebaju sa svih strana, njacesce sa krovova kioska sa hranom, i cekaju da naidje neki neoprezni turista …

ratrak za plazu

Ratrak uredjuje plazu bas kao sto oni nasi uredjuju ski staze.

Negde se pesak ne vidi od skoljki.  Kad hodata one krckaju pod nogama …

IMG_20140528_181119

Sirovine od kojih nastaje pesak

Bili smo smesteni u mestu Koksijde.

Koksijde_fontana

Koksijde

Belgija-Koksijde-kucica

Koksijde – jedna od lepih vila

Cela obala je skoro neprekinuti niz kuca i solitera tako da  bas i nije ocigledno gde prestaje jedan gradic a gde pocinje sledeci.

Meni je posebno bila interesantna mreza obelezenih pesackih staza. Nekad po asfaltu a cesto po pesku. Na nekoliko mesta je sacuvana originalna priroda i ta mesta su prelepa. Pesak pravi posebni ambijent pa priroda deluje divlje i netaknuto.

Markirana pesacka staza

Markirana pesacka staza

Belgija_DePanne

Kad se more povuce, na plazi ostaju potoci i bare …

U naizgled neprekidnom nizu solitera uz mora, ako pzaljivo gledate mozete uociti i poneku lepu staru zgradu. Interesantno je da su i one bile visoke za ono dobra i vrlo uske. Verovatno je metar uz plazu bio skup, a svako je hteo svoje parce lepog pogleda.

Belgija_plaza_dePanne

de Panne

Kiknite na sliku da je uvecate. Videcete da je pesak u prvom planu pokriven mozaikom skoljki.  U toku dana ih setaci polako krckaju, zatim plima pomesa a sledeca oseka ostavi sledeci mozaik

Koksijde_pesak_20140527

pesak

U julu ce ovde biti veliki park diznijevih likova od peska.

Ostende_diznilend_pesak

Tag:,   Text: Administrator
Ostali clanci sa slicnim temama: