Suncobran

DSCN9587

U Grčkoj je još uvek moguce naći, ako ne svoju plažu, onda bar svoje parče plaže. Ne bih podnela da sedim na lezaljkama gde pakuju ljude kao u gradskom prevozu, posmatram more preko glava iz trećeg reda iz slušam glasnu muziku. Do ovakvih lepih i pustih uvala sa kristalno čistom vodom nije lako doći, deo puta često idemo peške.

plaza

Sitonija, ovog jula.

Tu bismo ostali ceo dan ali posle nekoliko sati uživanja shvatimo da je neophodan hlad!

Taj problem smo rešli u nekoliko koraka.

1. Kad smo zaboli u pesak svoj prvi suncobran to je bilo kao zastava kojom smo obeležili svoju teritoriju. No, hlad je bio slab i nedovoljan za letnje sunce.

2. Korak napred je bio mnogo bolji i veći suncobran – Tribord, sa srebrnastim slojem i UV zaštitom 50. Kao dadatak, dva trougla koji se mogu postavite prema vetru ili suncu a kače se čičak trakom. Naš privatni deo plaze postaje malo veći i bolje zaštićen :)
Ali sutradan vidimo da smo ipak izgoreli…

suncobran1

3a.  Preko suncobrana stavljamo šatorsko krilo. Pošto duva vetar, vezujemo ga elastičnim kanapima koji amortizuju udare. Sad smo bolje zaštićeni a suncobran sigurno neće odleteti.

suncobran3

Ne izgleda lepo, ali je korisno.

3b. U lokalnoj radnjici kupujemo veliki “tipl” koji se uvrne u pesak a suncobran se ubode u njega. Sad nema šanse da ga vetar iščupa.

suncobran_tipl

3c. Umesto šatorskog krila, stavljamo ona dva trougla preko suncobrana te hlad postaje duplo dublji.

Ali. to jos uvek nije to…  Gledajući šta drugi rade, prelazimo na sledeći korak.

4. Mali plažni šator, koji i nije tako mali. Širok dva metra, visok taman da se sedne. Sada već imamo ložu za posmatranje mora i svoj zaista privatni prostor za stvari, hranu i presvlačenje.
No, vetar duva sa mora i pokušava da ga odnese. A hlad opet nije neki jer je platno providno uprkos specifikaciji na UV 40.

suncobran_sator2

5. Donosimo iz kola plavu plastičnu ciradu i postavljamo preko šatora, zatežemo sa 4  dodatna kanapa. Zatim izmedju satora i cirade stavljamo posrebrenu tanku prostirku. Bingo!  Na vrelom suncu, imamo potpuni hlad. Pivo i sendviči ostaju hladni do posle podne u malom frižideru.

sator1

Kocice ubadamo duboko u pesak i zatrpavamo, i zbog vetra a i da ne bi isekli bose noge

6. No, vreme je za još jedan “upgrade”. Ne mozemo sedeti ceo dan u satoru. Zato postavljamo suncobran pa sad imamo i “terasu”.

7. Donosimo laganu stoličicu i trouglasti jastuk na naduvanje da opremimo naš prostor. A dve flase vode, ugrejane na suncu, obezbediće topao tuš.

sator5

Te noci je bilo jako nevreme pa su talasi naneli morsku travu, ali to nama ne smeta da uzivamo u vikendici.

Eto, sa oko 5kg i 20ak minuta rada, imamo svoju vikendicu na bilo kojoj lepoj peščanoj plaži!
Bilo je tu jos nekoliko ljudi koji su ostajali i  preko noći, ali nismo se odlucili na to. Samo smo im zavideli, bar dok nisu pocele nocne oluje.

Planovi za sledeću verziju:
Umesto suncobrana, drugi put možemo doneti dve šipke, i od cirade napraviti nadstrešnicu. Pokušacemo da nadjemo bolju ciradu, od tankog posrebrenog satorskog platna. Bilo bi lepo da imamo i tanku zavesicu …

Tag:   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama: