Loutra lutraki ili Banja Pozar

(2/Oct/2021 Autor: Administrator )

Odavno smo čuli za ovu Grčku banju na reci, u šumi, sa vodopadima. Slike su bile lepe, ali nam nije bilo jasno šta je to. Mesto je zaista čarobno i vrlo neobično, pa ću probati da ga opišem.

Idila, malo uzvodno

Idila, malo uzvodno.

 

deo2 IMG_0984 copy

U povratku sa mora, posle Soluna, umesto desno ka granici, nastavili smo pravo, i pre Edese skrenuli još malo na sever. Taj deo nema autoputa, ali je put dobar. Raskrsnice su označene ali samo na grčkom.

Najbliže mesto od banje je Loutra Lutraki,  nekoliko kilometara dalje niz reku (Λουτρα je banja ili izvor). Do banje se može doći peške,  ali je bolje kolima a hodati po lepšem delu. Na ulazu je rampa, koja se verovatno spušta ako previše kola udje.
Nastavak teksta »

Malta ostrvo Gozo

(4/Jan/2021 Autor: Administrator )

Prošle zime smo hteli za januarske praznike da odemo negde gde je toplije ali ne predaleko.  Za mnoge popularne destinacije iz naseg Beograda još uvek nema direktnih letova pa bi lakše bilo otići na SriLanku gde je pravo leto.

Gozo - pesacka staza uz obalu. Vidici zbog kojih smo ovde dosli :)

Gozo – pesacka staza uz obalu. Vidici zbog kojih smo ovde dosli :)

Našli smo povoljne Wizair letove za Maltu  i plan se brzo stvorio: idemo pravo na manje i zelenije ostrvo Gozo da probamo ove šetnje uz more:

Staze nisu jasno obelezene, treba improvizovati.

Staze nisu jasno obelezene, treba improvizovati.

Zamišljeno je  da može u 5 dana da se opusteno obidje celo ostrvo. Kraj svake ture  je blizu autobuske stanice a posto sve bus linije vode u Rabat, tamo smo rezervisali prvi smeštaj.

Trajekt ide cesto, brzo i jeftino. Planiraju tunel ali se nadam da ga nece skoro napraviti.

Trajekt ide često, brzo i jeftino. Planiraju tunel ali se nadam da ga nece skoro napraviti.

U luci, desno od izlaza sa broda, već stoji bus do glavnog grada. Guzva je ali stize odmah i drugi. Mnogi ulaze u crveni turistički autobus.

Gozo luka

Prvi susret – Gozo luka.

Nastavak teksta »

Kategorija: Putopisi, Putovanja | 1 Comment

Egipat Makadi zaliv – Fort Arabesque

(8/Nov/2020 Autor: Administrator )

ili: Hurgada za ljubitelje prirode

Ove godine se mnogima nisu ostvarili planovi za letovanje.
Sredinom septembra smo shvatili da ipak nećemo otići u Grčku, pa je trebalo traziti alternativu, uželeli smo se mora … Odmor smo mogli da uzmemo tek krajem oktobra, tako da se izbor sveo na Hurgadu.

Fort Arabesque - Pogled iz kafica 159 na kraju plaze ka zapadu

Fort Arabesque – Pogled iz kafica 159 na kraju plaze

Navikli smo da putujemo, istražujemo, kanuom idemo na divlje plaže a ovde znamo da toga nema. Zbog epidemije je zabrana odlaska na druge plaže jos strožija pa je izbor smestaja najvazniji.

Poplocana staza i palmored idu duz cele obale. Pocinje od kafica 159.

Popločana staza i palmored idu duž cele obale. Počinju od kafica 159.

Centralni deo plaze

Centralni deo plaze

Sledi  nekoliko dana  istraživanja: treba nam hotel koji je dovoljno veliki, da  ima lepo more i plažu, baštu po kojoj se moze  prošetati,  da ima bar malo korala, da nije previse skup i da nema mnogo losih komentara.

Beach bar

Beach bar

Ispostavilo se da takvih ima vrlo malo. Na srecu, iskoristili smo velike popuste, pa je na kraju izbor pao na Fort Arabesque u Makadi zalivu. Obicno je dozvoljeno preko dana obici ceo Makadi zaliv, stazom uz more koja pocinje na slici gore. Ali ove  godine smo u polu-karantinu. Nastavak teksta »