Belgija – Severno more

(22/Jun/2014 Autor: Administrator )

Moji rodjaci u Belgiji su predložili da provedemo nekoliko dana na moru. Hmm. Znala sam da ovde more nema ni jednu zajedničku asocijaciju sa onim sto mi zovemo more: nije plavo, nije toplo, nema sunca, plivanja ima samo za hrabre, nema uvalica sa borovima.

Pescane dine

Peščane dine

Ovde more znači : beskrajni prostor ,  setnje uz plazu, odsjaji neba, oblaka i retkog sunca u plicacima,  skoljke, vetar … I prlepe pescane dine. Pogled se pruza do horizonta i napred i levo i desno jer cela obala je jedna jedina plaza koja se pruza u nedogled.

IMG_20140530_113945

Plaza

Nastavak teksta »

Kategorija: Putopisi, Putovanja | 1 Comment

Sri Lanka – Plaže

(24/Jan/2014 Autor: Kris )

Hikaduwa

Sinhalezi i Tamilci imaju razlicite jezike i pismo. Natpisi su najčešće na 3 jezika

Plaze

Na razglednicama su sve prelepe, lepe su i kad se gledaju iz voza. Ali desilo se više puta da stavimo peškir na pesak, potrčimo ka moru da se okupamo, a onda shvatimo da je to gotovo nemoguće, i da plaža nije slučajno skoro potpuno pusta … Sri lanku zpaljuskuje okean, veliki i moćan, pa su takvi i talasi. Oni prosto razbijaju, ako se i ohrabrite da uskočite, oni vas ogromnom snagom uvlače u sebe, tako da je nekad teško izaći opet na površinu. Nije slučajno što su na mnogim plažama postavljenje crvene zastave.

HikaduwaCoralBeach

Hikkaduwa, ispred koralnog grebena čekaju brodići sa providnim dnom. Struja je vrlo jaka i nije prijatno za plivanje

Hikaduwa-plaza

Samo smo 7 stepeni od ekvatora pa sunce prži. Zato su na ceni ležaljke sa krovom.

No, na sreću, ima i plaža sa slabijim talasima. Obično je to slučaj kada ih koralni greben zaustavi na stotinak ili više metara od obale, pa ih oslabi, ili kad je dubok zaliv ili dovoljno plitko . Mi smo sa uživanjem plivali na nekoliko mesta: Hikaduwa kod hotela Chaya Trans, Unawatuna, leva plaža u Mirissi i Goyambokka kod Tangalle.

DSCN0382_resize

Hkkaduwa – i plaža polako nestaje jer su restorani izgradjeni suviše blizu mora

U Hikaduwi je bilo još jedno mesto, više prema gradu kod koralnog grebena, u delu koji je ogradjen kao bazen, ali tu je bilo toliko riba da sam imala utisak da sam upala u bazen sa šaranima u ribarnici, nekome je to možda iteresantno ali ja sam pobegla nazad na suvo .

Hikkaduwa

Ovo su do skora bile puste plaze oivicene vencem palmi, no, sa turistima su došli i novi hoteli tako da je sada ostalo malo palmi.

Ovde najviše dolaze surferi, ima najviše početnika jer talasi nisu previše veliki. Nastavak teksta »

Sri Lanka – prvi utisci

(22/Jan/2014 Autor: Kris )

Sri Lanka je odavno pri vrhu nase liste za putovanja. Mnogo zanimljivih stvari je napakovano na malom prostoru. Prelepe plaze, planine, nacionalni parkovi, vodopadi, kulturno nasledje, egzotika, voce, sunce …

Tengalla

Tengalla – Goyambokka plaža

Za prosecnog evropljanina, Sri Lanka je “blaza varijanta” Indije. Blaza u svakom pogledu.  Za poznavaoce, to je sasvim druga zemlja i druga kultura.

Naš put ukratko

Hikaduwa-surferi

Hikaduwa-surferi na najvećem talasu, pogled sa terase

Posle ne previse napornog leta preko Abu Dabija, stigli smo u Colombo rano ujutru. Taxi i voz su nas oko podne doveli do Hikaduwe, gde smo imali smo rezervisan hotel za prvih nekoliko dana.

Jan 2-7, Hikkaduwa. Nastavak teksta »