Egipat Makadi zaliv – Fort Arabesque

ili: Hurgada za ljubitelje prirode

Ove godine se mnogima nisu ostvarili planovi za letovanje.
Sredinom septembra smo shvatili da ipak nećemo otići u Grčku, pa je trebalo traziti alternativu, uželeli smo se mora … Odmor smo mogli da uzmemo tek krajem oktobra, tako da se izbor sveo na Hurgadu.

Fort Arabesque - Pogled iz kafica 159 na kraju plaze ka zapadu

Fort Arabesque – Pogled iz kafica 159 na kraju plaze

Navikli smo da putujemo, istražujemo, kanuom idemo na divlje plaže a ovde znamo da toga nema. Zbog epidemije je zabrana odlaska na druge plaže jos strožija pa je izbor smestaja najvazniji.

Poplocana staza i palmored idu duz cele obale. Pocinje od kafica 159.

Popločana staza i palmored idu duž cele obale. Počinju od kafica 159.

Centralni deo plaze

Centralni deo plaze

Sledi  nekoliko dana  istraživanja: treba nam hotel koji je dovoljno veliki, da  ima lepo more i plažu, baštu po kojoj se moze  prošetati,  da ima bar malo korala, da nije previse skup i da nema mnogo losih komentara.

Beach bar

Beach bar

Ispostavilo se da takvih ima vrlo malo. Na srecu, iskoristili smo velike popuste, pa je na kraju izbor pao na Fort Arabesque u Makadi zalivu. Obicno je dozvoljeno preko dana obici ceo Makadi zaliv, stazom uz more koja pocinje na slici gore. Ali ove  godine smo u polu-karantinu.

Desni, zapadni deo plaze

Plaza zapad


More u Hurgadi

Lepo na slikama, oko Hurgade je more retko gde lepo za plivanje. Dolazi se zbog korala po kojima je Crveno more dobilo ime, ali oni su većinom blizu obale pa tu prakticno nema plivanja. Mnoge plaže su  veštacki nasute peskom što je lepse na slici nego uzivo. Neki hoteli su iskopali lagune a drugi su stavili pontone dugacke po stotinak metara da bi se u more ušlo sa spoljasnje strane koralnih grebena. Mnogi hoteli imaju svoje brodove za izlete pa  nije zgodno ako su parkirani na plazi.

Dva puta dnevno je  oseka koja spusti nivo za 50-80cm a negde pobegne par stotina metara i dolazi oko pola sata kasnije svaki dan. Lepse je kad je voda visoka, ali na našoj plazi je uvek ok, jer ima dubine.

 Zapadni deo. Posle broda je Sunrise hotel.

Plaza, zapadni deo. Posle broda je Sunrise hotel.

Veliki zeleni prostor ispred zapadnog bloka i Makadi zaliv. Desno je bazen, zaklonjen staklom zbog vetra.

Veliki zeleni prostor ispred zapadnog bloka i Makadi zaliv. Desno je bazen, zaklonjen staklom zbog vetra.

Basta zapad

Basta zapad

Zašto nam se svidelo

Hotal Fort ima idealnu kombinaciju plaže i ronjenja: levi, istocni deo je pescana plaza gde se lepo moze uci a desno su prokopani kanali kroz stene tako da se na tim mestima prolazi do dubine. Koralni grebenčići su odmah tu, kao ostrva, neki su par metara duboko, a neki su dostupni u plitkoj vodi. Plaza je široka cak 550m a prilicno daleko je dozvoljeno plivanje tj brodovi ne prilaze blizu.

Krilo C i istocni deo hotela.

Krilo C i istocni deo hotela.

Za nekoga ko voli setnje po prirodi kao ja, ispao je dobar izbor.  I posle deset dana nam nije dosadilo, jos smo otkrivali nove stazice i motive za slikanje. Prelazila sam preko 5km dnevno. Toliko cveca i lepih biljaka retko koji hotel tamo ima. Desetak suncanih sati svaki dan u poredjenju sa kratkim i sumornim beogradskim danima mnogo znaci.

Tek ovde se vidi da su hoteliokruzeni totalnom pustinjom.

Tek ovde se vidi da su hoteli okruzeni totalnom pustinjom.

Tim bastovana po ceo dan zaliva i sredjuje velike zelene povrsine. Prosto neverovatnokakosu napravili tropski vrt koji podseca na Tajland usred pustinje. Tek kad provirimo preko ograde, vidimo da smo usred pustare. Iz aviona je to jos ociglednije.

Korali

Korali  su sicusna stvorenja koja  grade prave podmorske  gradove u kojima zive  stotine vrsta raznih zivotinja. Kameni  grebeni nastaju od ljusture koju prave, po nekoliko mm godisnje, boju daju alge sa  kojima zive u simbiozi,  a zbog nepraviljnog oblika sa supljinama,  tu se kriju i hrane milioni sarenih ribica. Nazalost zbog zagadjenja, korali izumiru pa ostaju samo  beli kameni skeleti.

Pogled sa terase sobe 322, krilo C

Pogled sa terase sobe 322, krilo C

Oprema
Uvek nosim sa sobom naocare ili masku sa dioptrijom za gledanje ribica i peraja jer ne zelim da nagazim na nesto ostro a lakse je i lepse plivati s njima, mada ih ovde retko ko koristi. Skratila sam svoje na pola da bi  se lakse spakovale.

Za sledeci put ce Dragan uzeti lake ronilacke carape i kratka peraja bez pete, jer se lakse stavljaju a ja cu naruciti kod Ali-Kineza  plivacke naocare sa dioptrijom. To mi je oduvek trebalo a nisam znala da postoji. Uvek mi je smetalo sto nista ne vidim kad se kupam. I trsku za pesak, da spustim stvari.

 

Basta i najistocniji deo hotela

Basta i najistocniji deo hotela

Kada je najbolje ovde?

Nismo nikad bili leti, kazu da je manje neprijatno nego u Beogradu, ali  ja ipak ne bih dosla na 40 stepeni. U oktobru je obicno vrlo prijatno a i sada pocetkom Novembra moze da se uporedi vreme sa krajem avgusta u Grckoj. More je jos uvek vrlo toplo, samo je  dan kratak a jutra prijatno svezija. Oktobar je najprijatniji mesec za letnji ugodjaj.

Od plaze ka bloku B i ka restoranu, jedna od mnogobrojnih ulicica

Od plaze ka bloku B i ka restoranu, jedna od mnogobrojnih ulicica

Novembar je idealan da se pobegne od hladnih i mracnih evropskih dana, uziva na suncu i jos uvek u moru,  samo manje opusteno, jutra su sveza. Decembar,  idealan da se pobegne od prvih mrazeva, uziva u setnjama  (koliko je to ovde moguce), jos uvek suncanje i  plivanje u zagrejanim bazenima,  za manje zimogrozljive, more je jos uvek upotrebljivo.

Januar je odlican  za obilazak Luxora, Asuana i drugih mesta u unutrasnjosti, gde konacno nije  suvise vruce  da  se ceo dan hoda po suncu. Prolece – nismo jos bili, dan je duzi i topliji ali more  se sporo zagreva i jos nije onako toplo kao u oktobru.

Cvetna "ulica" pored bloka B, ka restoranu.

Cvetna “ulica” pored bloka B, ka restoranu.

Plitki bazen. Sledeci snimak je napravljen od mostica na suprotnu stranu.

Plitki bazen. Sledeci snimak je napravljen od mostica na suprotnu stranu.

Bazeni nisu veliki, 4 bazena poredjana u krug vise sluze za dekoraciju. U zimskim mesecima je  jako prijatan infinity bazen sa barom jer se greje na 33-35 stepeni. Ne znam da li  je bilo lepse ujutru pre dorucka milionersko kupanje u praznom bazenu ili uvece popovratku sa plaze, malo se zagrejati i opustiti u vrucoj vodi.

A sta nam se nije svidelo?

Plitki bazen dubine 1m. Iza je mali restoran koji sada ne radi. Levo je plaza.

Plitki bazen dubine 1m. Iza je mali restoran koji sada ne radi. Levo je plaza.

Na putu od sobe do plaze sretnemo uvek bar nekoliko zaposlenih, svi se smeskaju i pozdravljaju. Toliko ih ima, da gde god da krenem,  kao da me posmatraju. Bastovani ujutru i uvece satima zalivaju bastu. Nekoliko momaka sredjuje plazu, namestaju stolice, ravnaju pesak, meni su hteli da nameste peskir na lezaljku, ali ne hvala, peskir mi treba da se umotam jer duva. Svi se smeskaju i za svaku uslugu ocekuju baksis, a ja bih najradije da me puste na miru. Hotel nema tobogane, namenjen je vise odraslima, uvece je u romanticnom fazonu, sve je u polumraku i dekorativnom svetlu. To je lepo, ali je neprakticno hodati ili jesti u gotovo potpunom mraku. Nisam se jos navikla na all inclusive…

Dublji bazen ispod restorana. Jutro.

Dublji bazen ispod restorana. Jutro.

Bazeni su lepi, ali svi osim zagrejanog su bili prilicno hladni. Vervatno se leti tu kupaju deca.

Pogled preko gornjeg bazena na otvorenu i pokrivenu terasu restorana i "ostrvo"

Pogled preko gornjeg bazena na otvorenu i pokrivenu terasu restorana i “ostrvo”

Pogled iz glavnog restorana prema moru

Iz restorana, preko “ostrva” se vidi more.

Sa istog mesta, pogled ulevo na ostrvo, i topli bazen sa barom.

Sa istog mesta, pogled ulevo na ostrvo, i topli bazen sa barom.

Sakupljanje ribica – kako smo se zarazili “snorkelling-om” :)

Screenshot 2020-11-11 at 11.22.51Prvi put  smo samo iznenadjeni i ne znamo  gde pre da gledamo. Kao da su nas bacili u akvarijum.

U sledecoj fazi vec prepoznajemo ribe:  one zute sto idu u paru i kriju se ispod  stene,  bele na pruge sa barjakom, takodje u paru,  one  prugaste,  one plavo  sarene,  crne sa zutim perajima, ona siva debela  sto samo pluta. Morunu znamo i iz sredozemlja. Gleamo samo one koje su vece, sitnih ima previse.

Zatim kupujemo atlas  ribica  i pocnemo da precrtavamo  koje smo  nasli a koje jos nismo. Najlepse su zute, butterfly, ali i njih ima raznih.

Screenshot 2020-11-17 at 19.44.22

Sliku sam pozajmila jer ovog puta nismo imali kameru za vodu.

Zatim pocinjemo da citamo. Na  primer Lion fish  se danju kriju  a izlazi predvece.  Perjanica mu je otrovna, ne treba ga  dirati.   Mali diznijev Nemo (clown fish) zivi u anemonama i po potrebi  tata moze da postane mama.  Razu smo videli u plicaku, kao da nas posmatra, a u stvari  ona prati plimu i onda tu skuplja  rakove. Siva debela je porcupine fish jer kad se uplasi onda se napije vode pa postane kao veliki bodljikavi mehur (to  jos nismo videli)

 

O Hotelu

Hotel je na blagoj uzbrdici, tako da je recepcija na ulazu prizemlje, a sa druge strane je prvi sprat.

Fort Arabesque iz aviona

Desna, istocna polovina. Zapadno krilo nije radilo jer su svi moraju da prepolove broj gostiju.

Beach bar 159

Beach bar 159, u 7 ujutru

 

dav

Plaza – srednji deo

Topli infinity bazen sa barom. Greje stepeni se na 33-35 C. Preliva se u baby bazen.

Topli infinity bazen sa barom. Greje se na 33-35 C. Preliva se u baby bazen.

Vile su iza hotela, verovatno nemaju pogled na more, za privatnost i veci komfor.

Vile su iza hotela, verovatno nemaju pogled na more, za privatnost i veci komfor.

Pogled na zapadnu bastu, kod malog bazena izmedju A i B krila

Pogled na zapadnu bastu, kod malog bazena izmedju A i B krila

 

Tag:, ,   Text: Administrator
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Hurgada – Naš prvi all inclusive paket aranžman
-> Grčka: letovanje na ostrvu Milos