Budimpesta za ljubitelje šetnje, priorode i kupanja

Banja Budimpesta

Po količini tople mineralne vode, Budimpešta je jedna od najvećih banja u Evropi. Sa 40 miliona litara tople vode dnevno snabdeva se desetak gradskih kupatila.

Unutrasnji bazen za plivanje

Neka su poznata još iz rimskog doba ali Turci su prvi ozbljno iskoristili ove izvore. (Pravili su lepe hamame sa kupolama u kome se okupata  a po želji vas masiraju i bukvalno izribaju).

Budimpesta hotel Gellert

Preko mosta ka hotelu Gellert

Hotel Gellert

Za prvomajske praznike smo se častili boravkom u hotelu Gellert. Retko boravimo u hotelima sa mnogo zvezdica ali ovde smo dobili dobar “value for money” i maksimalno iskoristili uložen novac.

Prvo veče sam ja naivno okačila veliki šareni peškir na terasu a ujutru sam shvatila da boravimo u muzejskoj zgradi prelepe fasade koju turisti neprekidno slikaju. Sad mnogi japanci imaju uspomenu na moj peškir.

Hotel Gellert se nalazi ispod brda Gellert na Budimskoj strani, sa druge strane lančanog mosta. Zavrsen je 1918 u stilu art nouveau. Sada ga je već malo stigla patina vremena ali se vidi da je u početku bio vrhunac luksuza. Zahvaljujući obližnjem termalnom izvoru, nastao je kao spa centar. Kupatila su tako lepa da neki turisti dolaze samo da ih ivde i slikaju.

Na 14 lokacija ima 123 termalna izvora. Rimljani su znali za budimpestanske banje ali su ih tek Turci masovno razvili. Ima jos nekoliko kupatila iz tog doba, iz 16og veka, svaki sa po nekoliko bazena razlicite temperature: Rudas, Kirali i Rac (od skora spa hotel). Vredi ih obici zbog interesantne arhitekture. Rac je pod unesco zaštitom.
Šečenji je veliko porodično kulište sa 15 bazena i tu dolazi najmanje turista. Najmodernije je Danubius Health Spa Resort Margitsziget.

hotel Gellert, ulaz za kupanje

 

Nekoliko unutrašnjih bazena, bašta sa spoljnim bazenima sakrivena od pogleda u okruženju budimskog zelenila, terase za sunčanje, galerije, sve je to uradjeno za kompletno uživanje. Divne keramičke pločice, mozaici, skulpture, reljefi od keramike, svodovi, cveće u bašti, palmice unutra…

Bazeni

Hotel Gellert termalni bazen 38C

Muski termalni bazen 38C

Prolazni gosti mogu kupiti dnevnu ulaznicu. Kabine su blizu glavnog bazena ali su im dostupni svi bazeni i saune. Mi smo kao gosti hotela, posebnim malim liftom dolazili direktno do termalnih bazena. Levo je muski a desno ženski. Umesto u klasičnu svalačionicu ulazi se u prostoriju sa krevetima koji su odvojeni pregradama. Tetka na ulazu deli neke bele čaršave a govori samo madjarski. Hmm, šta sad? Mi smo pošli da se kupamo…Posle smo razumeli da se po pravilu prvo pliva u velikom bazenu pa se onda boravi najtoplijem, pa se onda par sekundi rashladi u hladnom pa se onda odmara u mlakom. Po želji se ide u jednu od sauna. Na kraju se umota u čaršav i malo leži i odmara. Može da se uzme i parce platna kao keceljica koje moze da se koristi umesto kupaćeg kostima (koji ovde inače nije obavezan)  Kako god, mi smo se samo kupali u dva prelepa bazena, temperature 36 i 38 stepeni. Dovoljno su veliki za plivanje. Musko kupatilo je potpuno isto simetrično, ali sa mnogo lepšim ukrasima. Šteta jer mačo drugari manje primećuju te detalje.

Tu ima nekoliko sauna, tuševi i bazenčić za rashladjivanje. Posetioci su domaći koji su došli na lečenje i turisti iz celog sveta koji su dosli da ovo vide i malo se relaxsiraju.

Odavde se ide direktno do čuvenog bazena sa stubovima . Temperatura 27stepeni. Ja sam uskočila i počela da plivam ali spasilac je zviznuo i oštro me pogledao.

Bazen za plivanje

Bazen za plivanje

Šta sam pogrešila? Aha, nacrtane su strelice, pravac kretanja.

Svi plivamo ukrug, jedan za drugim pa nema gužve.

Da li je ovo beše bila nekad autrougarska? Na kraju je plići deo za sedenje sa mlazevima vode koji padaju na ledja. Tu je i mali termalni bazen ali u njemu je uvek gužva.

U bašti je glavna atrakcija veliki bazen koji je još pre 100 godina imao mehanizam za pravljenje talasa. Uključuje se na svaki sat i tada nastaje opšta radost medju mladjim posetiocima. Tu je i termalni bazen, 36 stepeni okružen cvećem.

Okolo se vidi šuma budimskog parka. Zaboravite da ste na 10 minuta od centra grada.

Hotel Gellert ima 4**** . Najjeftinija soba jee oko 150e dnevno. Uključen je doručak, korišćenje bazena i sauna, veliki peškiri svaki dan, bade mantil.

Uradjen je u stilu art nouveau, zavrsen 1918, a spoljni bazeni 1927.

Ispred hotela prolaze tramvaji a u blizini se gradi metro stanica. Preko mosta se dolazi direktno do zatvorene pijace sa desne strane a levo počinje Vaci ulica.

Mi smo došli minibusom iz Beograda tako da nismo razmišljali o vožnji po gradu i parkiranju.

basta oko bazena

basta oko bazena

U nepesrednoj blizini hotela je lepo za setnju. Tu počinje park šumica kojom se može ići sve do vrha Budima. Ako predjete most, sa desne strane je velika zatvorena tržnica. U prizemlju se prodaju prehrambreni proizvodi a na spratu su suveniri. Sa leve strane počinje velika pešačka zona, njihova KnezMihajlova koja se tamo zove ulica Vaci.

 

Hotel Gellert, bazen sa talasima

Hotel Gellert, bazen sa talasima

U basti hotela Gellert

Pored spoljnih bazena

Tag:, ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Na kupanje u Segedin
-> Madjarska: zimsko letovanje u Harkanj termalnim bazenima
-> Morahalom, Erzebet banja i bazeni
-> Segedin: informacije o prevozu, linkovi, mape
-> Loutra lutraki ili Banja Pozar