Velika staklena bašta u Briselu

U Brisel idem često jer mi je tamo deo familije. Ove godine sam prvi put bila u proleće pa sam iskoristila priliku da posetim velike staklene bašte  i druge izložbe cveća.

Zimska basta

Najveca dvorana, Jardin d'hiver

zimska basta, kolonada

zimska basta, kolonada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj staklenik je jedan od najvećih u Evropi. U privatnom je vlasnistvu kraljevske porodice i nalazi se u njihovom „dvorištu“, praktično je sastavni deo kraljevske palate Laeken.

Brisel Japanski vrt

Japanski vrt

Samo dve-tri nedelje godišnje je otvorena za javnost i to je dogadjaj koji ne treba propustiti. Izabran je period kada je cvece u svom najlepšem izdanju a naročito žbunovi azaleja i japanske tresnje.

To je kao stakleni grad koji se sastoji od 3 velike i dvadesetak manjih dvorana koje su povezane zastakljenim hodnicima. Ruta za posetioce je trasirana i meni je trebalo oko jedan sat za prvi krug. Bila sam toliko oduševljena, da sam preskočila kanape na ulazu i okrenula još jedan krug.

Ova staklena bašta ima velike

Brisel kraljevska staklena basta

kolekcije retkih i starih biljaka sto je zanimljivo za botaničare, ali pre svega je pravljena za uživanje tako da dočara bajkovite svetove biljaka iz raznih krajeva sveta.

Polazi se iz dvorane koja služi kao zimsko prebivalište citrusa, lovora, kamelija i rododentdrona. Tu se može kupiti razna literatura i nešto malo suvenira. Pomorandže su posadjene u velike saksije tako da za vreme zimskih meseci mogu da se zaklone od mraza. To je izuzetna kolekcija stara skoro 200 godina.

Zatim se ulazi direktno u najveću dvoranu, površine 2500m2. U svoje vreme bila je biser arhitekture. Struktura od gvoždja nije samo noseća, ona je idekorativna tako da je svod u obliku cveta sa 12 latica. Svaka latica podupire po 3 noseća čelična luka. Kameni stubovi daju svečanu atmosferu hrama. Centralni deo je prazan i služi za prijeme ili svečane ručkove za državnike u gostima.

Ispred ulaza staje autobus broj 53, a može se doći i tramvajima 4, 19, 23.

Ove godine je bilo od 15-og aprila do 8-og maja 2011
Radi svaki dan osim ponedeljka, od 9h30 do 16h, vikendom i od 20 do 22.
Ulaz  se placa 2.5e

Zvanicčno se zove SERRES ROYALES DE LAEKEN
Tél: 0032 2 551 20 20

izmedju dve dvorane

Kažu da itinerer nije svake godine isti. Sada je vodio iz ove dvorane napolje u veliku spoljnu baštu. Mogli smo da vidimo samo jedan njen deo. Japanske trešnje u cvetu duž staze vode do japanskog vrta. U pozadini iza jezerceta se vidi prava japanska pagoda. Tu svi stajemo da slikamo a zatim ulazimo nazad u tropski svet.

Stakleni hodnici spolja

Stakleni hodnici spolja

 

Dvorane sa različitom klimom i odgovarajućim biljkama se smenjuju. Tu su tropske, suptropske i hladne dvorane. Pri tome prolazimo kroz dugačke hodnike sa muskatlama, sa zvončićima, sa zelenim zidovima i egzotičnim cvetnicama . Poprečno vidimo prostorije u koje nije dopušten ulaz, uredjene kao parkovi sa antičkim skulpturama i belim klupama.

Tu iza jednih vrata je prostorija u kojoj je kralj Leopold proveo poslednje mesece svog života. U blizini je atelje kraljice Elizabete u vidu tradicionalne kuce sa slamnatim krovom. Izlozene su njene skulpture. Imala je pogled na japanski vrt.

Nailazimo u salu u kojoj su zbunovi azaleja u cvetu. Baštovani svake godine sve svoje umeće upotrebe da tempiraju da sve cvetaju baš u vreme izložbe. Ova sala je ponos bašte i ove godine se mnogo pisalo o tome kako su krenule da cvetaju malo ranije pa su se plasili da ce precvetrti pre kraja izlozbe. Mi smo bili prvih dana i bilo je savrseno. Azaleje u prirodi rastu u planinama pa je aranžirano sa mnogo kamena da bi se dočarao prirodnii ambijent. Ovo je jedna od hladnih dvorana, što znači da je zimi  temperatura do 3C.

Basta je gradjena od 1874 godine do 1905 godine. Prvi i glavni arhitekta je bio Alphonse Balat.

Prostire se na povrsini 1.5ha i 700m duzine ispod 2.5ha stakla.

Ima 3 velike sale, povrsine 2400, 900 i 600m2 i mnostvo manjih sala a sve je povezano staklenim hodnicima.

Sastoji se od vise dvorana sa razlicitom klimom, tropska (min 18C, suprtopska i hladna (min 3C). Najvrednije su kolekcije citrusa, papratnjaca, palmi i narocito kamelija kojih ima preko 290 vrsta.

Prolazimo pored bonsai bastice. Ima lepih i vrednih biljaka ali ceo bonsai vrt je razocaranje, nema eleganciju i jednostavnost japanskog.

Bonsai u basti Laeken

Bonsai u basti Laeken

Vraćamo se kroz veliku okruglu dvoranu, još jednom joj se divimo. Na izlazu kupujemo knjižicu za uspomenu. Nekoliko interesantnih podataka prenosimo u okviru.

Brisel nije daleko, ako volite biljke, probajte da svratite krajem aprila.

 

 

Belgija je zemlja u kojoj se slično kao u holandiji mnogo proizvodi cveće, naročito begonije i lale. Interesantno je i da su pijace cveća jako posećene, ima vrlo raznovrsnog cveća i zelenih biljaka. Narod dosta pažnje posvećuje zelenilu. U gradu još uvek ima mnogo kuća sa bašticama koje su najčešće lepo sredjene.

 

 

Jos ni jednom nisam videla tepih od cveca koji se jednom godisnje pravi na starom gradskom trgu i predstavlja veliku turisticku atrakciju. To ostaje za drugi put. Iz Beograda sada imamo low cost letove, pa je ovo putovanje postalo dostupno svima.

Japanska tresnja u cvetu

Japanska tresnja u cvetu

Japanske tresnje u bašti Laeken

Japanske tresnje u bašti Laeken

mapa sa rutom obilaska

mapa sa rutom obilaska

Tag:, , ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama: