Na kupanje u Segedin

U gradu

Ove godine smo prvi put bili u Segedinu  i oduševili se. Prva asocijacija na ovaj madjarski grad je obično – šoping ali mi smo bili za vreme uskršnjih praznika pa prodavnice uglavnom nisu radile, čak ni samoosluge.

Segedin drvored

Segedin drvored

Videli  smo vrlo lep gradić, sa zelenim drvoredima i mnoštvom ptica, za nekoga čak i previše miran i idiličan. Centar grada je lepo sredjen a mnoge zgrade bogatih fasada se redovno održavaju. Narod je opušteno šetao po prolećnom suncu, mnogi su jeli čuveni sladoled ili sedeli u prepunim gradskim terasama.

Segedin, trg Sečenji (Szechenyi ter)

U čardama se krčkala čuvena segedinska riblja čorba. Segedin je pored reke Tise ali glavno kupanje je u toplim banjskim vodama.

Banja Ana

Ovo kupalište postoji oko 100 godina i nedavno je renovirano. Smešteno je u lepu zgradu, dekorativnog enterijera, sa svodovima po ugledu na turska kupatila i lepom baštom u sredini. U početku je bilo podeljeno na muški i ženski deo a sada je sa leve strane novi wellness  a  desno su lekoviti bazeni. Sve bazene povezuje hodnik koji ide oko bašte a na sredini  je smešten mali bife. U dvoristu su ležaljke za sunčanje.

Segedin drvored

Segedin drvored

Segedin, trg Sečenji (Szechenyi ter)

Izvor tople vode kod Ana banje u Segedinu

Izvor tople vode kod Ana banje u Segedinu

U wellnes delu je nekoliko manjih sauna (aroma kabina, bio sauna, finska, infra, parna), dva hladna bazena, manji bazen 30C, okrugli prečnika oko 6m 36C i veći 34C. Svi imaju razne vrste đakuzi efekata koji se smenjuju na svakih 10ak minuta: mlaz vode koji pada na ramena, mlaz koji vam masira ledja ili izlazi vertikalno sa dna kao gejzir. Okrugli bazen ima bisernu kupku, mehurice vazduha koji nezno  izbijaju sa dna. Niz hodnik koji ide oko bašte, nailazi se na bife a zatim osredji bazen za plivanje oko 30C 96m2, dubine 1.5 do 2m.

Ana banja, welness veci bazen *

Iza njega je medicinski deo sa lekovitom vodom. Tu je veliki okrugli bazen od 60m2 sa vrućom vodom od 38C boje čaja i dve šahovske table na sredini. Primetili smo da sve termalne vode u ovom kraju imaju tu karakterističnu svdetlo smedju boju, kao da se kupate u razredjenom čaju. Nema jak miris. Okolo su zagrejane kamene klupe, prijatne za lezanje a pogodne za susenje peskira. Tu su još dva manja bazena sa đakuzi mlazevima koji izbijaju naizmenično sa strane i odozdo kao gejzir, temperature 32 i 34C. I jedan poveći  baby bazen dubine 30ak cm. Na kraju je jedna veća zajdnicka sauna i tuševi. Osim toga ima nekoliko prostorija sa ležaljkama za odmaranje. U cenu je uključena kaseta za stvari.

Anna banja, prostorija za relaksaciju *

Segedin, Bazen sa masažom i bisernom kupkom 36 stepeni

Bazen sa masažom i bisernom kupkom 36 C *

Morahalom Eržebet banja unutra

Morahalom banja unutra

Morahalom

Blizu Segedina je gradić Morahalom u kome se nalazi novi kompleks bazena – Erszebet kupalište.

U poslednjih nekoliko godina je renoviran i dodati su mnogi novi bazeni i drugi sadrzaji. Dobar je i za letnju i zimsku varijantu.

Pogledajte poseban članak o Morahalomu.

 

 

 

Informacije o banjama.

Anna Banja:  Cena je oko 4e dnevno za medicinski deo a oko 6e je za sve bazene. Ispred banje je stanica tramvaja 1 (6 stanica od zeleznicke stanice), 3 i 4. Tu je česma sa toplom lekovitom vodom za piće. Nalazi se severoistocno od velikog Secenji skvera, u ulici Tisa Lajos. Radi svaki dan od 8 do 20. Voda temperature 52 stepena dolazi sa dubine 944m. Povrsina  bazena je 253 m2

Aquapolis: Cena je 4000Ft (15e) za ceo dan,  7500Ft (28e)  sa tihim welnessom,  6000Ft je sve + 3h silent. Povrsina  bazena je 4200 m2. Mesto u podzemnoj garaži se naplaćuje. Može se doći bilo kojim gradskim prevozom, prva stanica posle mosta.

Preporucujemo da ponesete bade mantile i dosta peskira, osim u najtoplijem delu godine, jer su dugacki hodnici a posle tople kupke ne prija promaja. U svakom imate na raspolaganju fen za kosu.

Videli smo da madjari nose svoje sendvice na bazen a piće uglanom možete nabaviti. Akvapolis je veliki pa je i restoran daleko.

Akvapark Aquapolis

Na drugoj obali Tise je Akvapolis. Ta obala je manje urbana, ima dosta parkova. Smešten je na veliki prostor, i sve je veliko. Glavni adut ovog centra su tobogani, ukupno ih ima 13. Tu je veliki welness bazen, voda je 34C, dubina je oko 1.2m a smenjuju se razni đakuzi efekti. Povezan je sa spoljnim wellness bazenom tako da se i pohladnijem vremenu može bez problema uživati na vazduhu.

Do njega, u susednoj prostoriji  je sličan bazen ali sa dzinovskim anakonda toboganima. Najveci je 272m dugacak a visok je 30m tako da se ide liftom. Ima i manjih za one manje hrabre. Medicinski bazen je velik ali plitak i nema podvodnu masažu. Nismo probali čuveni silent wellness jer komplet celodnevna ulaznica košta blizu 30e po osobi. No, isplati se probati, makar u varijanti pola dana (do 13 ili od 16h).

Segedin Akvapolis bazen sa toboganima i rekom

Segedin Akvapolis bazen sa toboganima i rekom *

Akvapolis veliki welness bazen sa podvodnim masažama

Akvapolis veliki welness bazen sa podvodnim masažama *

Za decu je ovde lepše nego u Morahalomu. Prostor je veći pa je prijatnije ali su u Morahalomu bolji lekoviti bazeni.  Kome tobogani nisu interesantni, preporucujemo Ana kupaliste. Akvapolis ipak ostavlja utisak velike betonske sportske hale. Najbolja varijanta je da sve probate pa da sami odlucite.

Prevoz

Pojedinacna karta za gradski prevoz je 280Ft ako je kupite u kiosku, kupljena u tramvaju je 350Ft.

Propusnica za 3 dana je 2150Ft, za 1 dan je 860.

U avgustu za 1 E se dobija 270Ft.

Parking se placa skoro svuda u centru, ima dosta jednosmernih ulica, pa ako ne poznajete dobro grad, preporučuje se pešačenje i gradski prevoz koji je vrlo efikasan. Na internetu je objavljena i zvanična mapa linija.

Ukoliko ne idete svojim kolima, raspitajte se na autobsukoj stanici, ima nekoliko autobusa dnevno koji idu iz Subotice a ima ih i iz Sente i jos nekih gradova u Vojvodini.

Smeštaj

U Segedinu ima nekoliko hotela. Ako imate ogranicen budzet preporucuje se Sport Motel GuestHouse, na drugoj strani Tise, blizu akvaparka, 40e za dvokrevetnu sobu..

Druga varijanta su mnogobrojne sobe i apartmani koji se iznajmljuju u gradu. Najvise ih ima u zoni severozapadno od zeleznicke stanice. Prosecna cena apartmana je 40-60e dnevno.

 

 

 

* Nekoliko slika smo pozajmili sa sajtova koji reklamiraju banje

Izvor tople vode kod Ana banje u Segedinu

Izvor tople vode kod Ana banje u Segedinu

Niz hodnik koji ide oko bašte, nailazi se na bife a zatim osredji bazen za plivanje oko 30C 96m2, dubine 1.5 do 2m.

Ana banja, welness veci bazen

Iza njega je medicinski deo sa lekovitom vodom. Tu je veliki okrugli bazen od 60m2 sa vrućom vodom od 38C boje čaja i dve šahovske table na sredini. Primetili smo da sve termalne vode u ovom kraju imaju tu karakterističnu svdetlo smedju boju, kao da se kupate u razredjenom čaju. Nema jak miris. Okolo su zagrejane kamene klupe, prijatne za lezanje a pogodne za susenje peskira. Tu su još dva manja bazena sa đakuzi mlazevima koji izbijaju naizmenično sa strane i odozdo kao gejzir, temperature 32 i 34C. I jedan poveći baby bazen dubine 30ak cm. Na kraju je jedna veća zajdnicka sauna i tuševi. Osim toga ima nekoliko prostorija sa ležaljkama za odmaranje. U cenu je uključena kaseta za stvari.

Anna banja, prostorija za relaksaciju

Segedin, Bazen sa masažom i bisernom kupkom 36 stepeni

Bazen sa masažom i bisernom kupkom 36 C *

Morahalom

je novi kompleks, 20km zapadno od Segedina. Zapravo, banja se zove Ersebet a Morahalom jegradic u kome se ona nalazi.

Segedin Morahalom banja

Ovaj kompleks je uglavnom namenjen porodicama, ima nekoliko bazena za omladinu, velikih za plivanje, veliki avantura bazen sa toboganima ali i nekoliko termalnih lekovitih. Ukupno dvadesetak bazena od kojih se 14 koristi i zimi. Ima nekoliko bazena sa čajnom vodom od 34 do 38C, sa i bez vodenih masaža. To je bilo pravo uživanje. Veći su od onih u Anna banji, pa je malo bolji ugodjaj. Medjutim ovde postoji bazen sa zmijastim toboganima a napolju je veliki, skoro olimpijski bazen. Postoji i baby bazen sa igračkama. Naravno tu su i saune, ima nekoliko bifea i restoran i ležaljke. Hotel je prikljucen. Svega ima ali je utisak da je skučeno na malom prostoru, prenatrpano je. Možda zato što je bio praznik pa je bilo više posetilaca nego inače. Mi nismo probali spoljne bazene jer je bilo sveze vreme, ali verovatno da je lepse napolju.

Segedin Morahalom avantura bazen

Deo bazena za uzivanje sa toboganima i rekom

Morahalom banja lekoviti bazen

Lekoviti bazen 36 stepeni sa podvodnom masažom

Morahalom Eržebet banja unutra

Morahalom banja unutra

Morahalom bazen

Veliki olimpijski bazen u Eržebet kupalištu

Informacije o banjama.

Anna Banja: Cena je oko 4e dnevno za medicinski deo a oko 6e je za sve bazene. Ispred banje je stanica tramvaja 1 (6 stanica od zeleznicke stanice), 3 i 4. Tu je česma sa toplom lekovitom vodom za piće. Nalazi se severoistocno od velikog Secenji skvera, u ulici Tisa Lajos. Radi svaki dan od 8 do 20. Voda temperature 52 stepena dolazi sa dubine 944m. Povrsina bazena je 253m2

Morahalom: Cena od 1-og maja je 1750 Ft (6.5 e) dnevno + po zelji razni dodaci, na pr 1000 za kasetu. Jeftinije je za decu, porodice i sl. Nalazi se 20km zapadno od Segedina (slediti znak za Baja) a može se doći direktno kad se prodje granica kod Horgoša, kod benzinske pumpe levo. Postoje lokalni autobusi iz Segedina, na svakih sat-dva.

Aquapolis: Cena je 4000Ft (15e) za ceo dan, 7500Ft (28e) sa tihim welnessom, 6000Ft je sve + 3h silent. Mesto u podzemnoj garaži se naplaćuje. Može se doći bilo kojim gradskim prevozom, prva stanica posle mosta.

Preporucujemo da ponesete bade mantile i dosta peskira, osim u najtoplijem delu godine, jersu dugacki hodnici a posle tople kupke ne prija promaja. U svakom imate na raspolaganju fen za kosu.

Videli smo da madjari nose svoje sendvice na bazen a piće uglanom možete nabaviti. Akvapolis je veliki pa je i restoran daleko.

Akvapark Aquapolis

Na drugoj obali Tise je Akvapolis. Ta obala je manje urbana, ima dosta parkova. Smešten je na veliki prostor, i sve je veliko. Glavni adut ovog centra su tobogani, ukupno ih ima 13. Tu je veliki welness bazen, voda je 34C, dubina je oko 1.2m a smenjuju se razni đakuzi efekti. Povezan je sa spoljnim wellness bazenom tako da se i pohladnijem vremenu može bez problema uživati na vazduhu.

Do njega, u susednoj prostoriji je sličan bazen ali sa dzinovskim anakonda toboganima. Najveci je 272m dugacak a visok je 30m tako da se ide liftom. Ima i manjih za one manje hrabre. Medicinski bazen je velik ali plitak i nema podvodnu masažu. Nismo probali čuveni silent wellness jer komplet celodnevna ulaznica košta blizu 30e po osobi. No, isplati se probati, makar u varijanti pola dana (do 13 ili od 16h).

Segedin Akvapolis bazen sa toboganima i rekom

Segedin Akvapolis bazen sa toboganima i rekom *

Akvapolis veliki welness bazen sa podvodnim masažama

Akvapolis veliki welness bazen sa podvodnim masažama *

Za decu je ovde lepše nego u Morahalomu. Prostor je veći pa je prijatnije ali su u Morahalomu bolji lekoviti bazeni. Kome tobogani nisu interesantni, preporucujemo Ana kupaliste. Akvapolis ipak ostavlja utisak velike betonske sportske hale. Najbolja varijanta je da sve probate pa da sami odlucite.

Prevoz

Pojedinacna karta za gradski prevoz je 280Ft ako je kupite u kiosku, kupljena u tramvaju je 350Ft.

Propusnica za 3 dana je 2150Ft, za 1 dan je 860.

U avgustu za 1 E se dobija 270Ft.

Parking se placa skoro svuda u centru, ima dosta jednosmernih ulica, pa ako ne poznajete dobro grad, preporučuje se pešačenje i gradski prevoz koji je vrlo efikasan. Na internetu je objavljena i zvanična mapa linija.

Ukoliko ne idete svojim kolima, raspitajte se na autobsukoj stanici, ima nekoliko autobusa dnevno koji idu iz Subotice a ima ih i iz Sente i jos nekih gradova u Vojvodini.

Smeštaj

U Segedinu ima nekoliko hotela. Ako imate ogranicen budzet preporucuje se Sport Motel GuestHouse, na drugoj strani Tise, blizu akvaparka, 40e za dvokrevetnu sobu..

Druga varijanta su mnogobrojne sobe i apartmani koji se iznajmljuju u gradu. Najvise ih ima u zoni severozapadno od zeleznicke stanice. Prosecna cena apartmana je 40-60e dnevno.

 

 

 

* Nekoliko slika smo pozajmili sa sajtova koji reklamiraju banje

Tag:, , ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Budimpesta za ljubitelje šetnje, priorode i kupanja
-> Madjarska: zimsko letovanje u Harkanj termalnim bazenima
-> Morahalom, Erzebet banja i bazeni
-> Segedin: informacije o prevozu, linkovi, mape
-> Loutra lutraki ili Banja Pozar