Sri Lanka – Plaže

Hikaduwa

Sinhalezi i Tamilci imaju razlicite jezike i pismo. Natpisi su najčešće na 3 jezika

Plaze

Na razglednicama su sve prelepe, lepe su i kad se gledaju iz voza. Ali desilo se više puta da stavimo peškir na pesak, potrčimo ka moru da se okupamo, a onda shvatimo da je to gotovo nemoguće, i da plaža nije slučajno skoro potpuno pusta … Sri lanku zpaljuskuje okean, veliki i moćan, pa su takvi i talasi. Oni prosto razbijaju, ako se i ohrabrite da uskočite, oni vas ogromnom snagom uvlače u sebe, tako da je nekad teško izaći opet na površinu. Nije slučajno što su na mnogim plažama postavljenje crvene zastave.

HikaduwaCoralBeach

Hikkaduwa, ispred koralnog grebena čekaju brodići sa providnim dnom. Struja je vrlo jaka i nije prijatno za plivanje

Hikaduwa-plaza

Samo smo 7 stepeni od ekvatora pa sunce prži. Zato su na ceni ležaljke sa krovom.

No, na sreću, ima i plaža sa slabijim talasima. Obično je to slučaj kada ih koralni greben zaustavi na stotinak ili više metara od obale, pa ih oslabi, ili kad je dubok zaliv ili dovoljno plitko . Mi smo sa uživanjem plivali na nekoliko mesta: Hikaduwa kod hotela Chaya Trans, Unawatuna, leva plaža u Mirissi i Goyambokka kod Tangalle.

DSCN0382_resize

Hkkaduwa – i plaža polako nestaje jer su restorani izgradjeni suviše blizu mora

U Hikaduwi je bilo još jedno mesto, više prema gradu kod koralnog grebena, u delu koji je ogradjen kao bazen, ali tu je bilo toliko riba da sam imala utisak da sam upala u bazen sa šaranima u ribarnici, nekome je to možda iteresantno ali ja sam pobegla nazad na suvo .

Hikkaduwa

Ovo su do skora bile puste plaze oivicene vencem palmi, no, sa turistima su došli i novi hoteli tako da je sada ostalo malo palmi.

Ovde najviše dolaze surferi, ima najviše početnika jer talasi nisu previše veliki.

Mirissa

Uvala oivičena palmama. Od glanog puta je deli niz hotela i restorana.  Dve plaže odvojene prevlakom – malim poluostrvom. Leva plaža je zaštićena koralnim grebenom pa je nesto mirnija za plivanje, desna je široka sa mnoštvom kafića.

Neki ce se sigurno pitati: A koliko to kosta

Avion: zavisi kako se snadjete. Što pre počnete da tražite to bolje. Ako nadjete kartu za manje od 500E kupite je odmah jer je sutra više neće biti. Sve preko 1000E je previše. Sve do 700 je ok.

10 E = 1700 Rs

Skromna soba sa kupatilom, peskirima, ventilatorom i mrezom za komarce : 3000-5000 Rs noć sa doruckom ukupnp za 2 osobe

Rucak: Moze 300Rs,  Moze 1000, može i više, koliko je ko gladan.

Cedjeni sok 150-250
Pivo 250 – 350
Voda 70
Prevoz – zanemarljivo (50 do 200 Rs za medjugradske vožnje)
2 sata katamaranom po laguni za dvoje – 1500 Rs
Ulaznice: za nas “bogate zapadnjake”, kako nas oni vide, su jako skupe: od 10 do 30 eura po lokalitetu

DSCN0412

Midigama i Ahangama – ovde dolaze samo surferi

Unawatuna

Unawatuna

Unawatuna

Unawatuna

Mirissa plaza

Mirissa plaza

Galle - stari grad

Galle – stari grad

Galle

Galle – popularan medju domacim turistima

Galle

Sri lanku su prvo osvojili Portugalci, tu se naselili i izvozili začine. Ovde je ostao sačuvan gradić kako su ga oni napravili, čak su i imena ulica ostala.  Kažu ima da ima dosta hrišćana – katolika.

Mesto je pod zaštitom Unesco-a i vrlo je interesantno. Dovoljno je oko 2 sata da se obidje i usput uživa u pogledima sa zidina.

Kasnije su došli Englezi i isterali Portugalce.

Životnje, velike i male …

Tangalle - Ribar

Tangalle – Ribar

Poneli smo sa sobom nekoliko sprejeva za komarce, tamo smo kupili citronelu ali ih nismo bas mnogo videli.  Malarije ima jos pomalo u severnom delu ostrva. U Colombu je bilo slučajeva Dengi groznice ali uglavnom  u naseljima gde ima ustajale vode. Oni pokušavaju da ih iskorene a preporučuju da se nose dugačke pantalone.

Najviše smo videli kučiće jer vole da šetaju plažom, leže i spavaju u senci drvenih ležaljki a poneki čak uspe da se okupa uprkos talasima. Ne deluju mnogo prljavo tako da ih neki stranci i pomaze ali mi smo ipak to uzbegavali. Mačaka ima vrlo malo.

Pročitali smo da ima dosta pijavica kad se ide po prirodi, pa smo nosili kamašne ali nismo videli čak ni jednu jedinu da je uslikamo. Inače one nisu opasne, ne nose bolesti.

Ptice.

Kazu da se svaki posetilac Sri Lanke pomalo zarazi za BirdWatching. One su sve vreme oko vas. Najcesce su to vrane ali cuje se raznovrsni cvrjut i pesma. Ako ustanete rano uujutru, prelecu na sve strane. U Kandy-u,

Unawatuna

Unawatuna

pred zoru je prava zurka na nebu. Na susednom drvetu je bio skup zelenih papagaja. Visoko na nebu se nakacio kao neki orao crvenkastih krila. Bele ptice poput caplji neprekidno nas prelecu u malim grupama. Neke nevidljive glasno pevaju. A ispod nas, preko zice trce majmuni, valjda im blize tuda da prodju.

tangalla

Tangalla

Mirissa

Mirissa – Svaka plaža ima svoje kučiće

Tag:, , ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Sri Lanka – prvi utisci
-> Tajland: ostrvo Pi-Pi
-> Grčka: letovanje na ostrvu Milos