Tajland: ostrvo Pi-Pi

Tajland obično asocira na Bangkok,  Pataju i Puket. Mi smo otišli samo malo dalje i stigli na rajsko ostrvo. Bar su takvi bili prvi utisci. PiPi je izuzetno fotogeničan. Bujno zelenilo, stene na obodu plaža, zelene planine u pozadini, cveće. A more je akvarijum.

Tajland ostrvo PiPi

Vodeni taksi

Kko Phi Phi je tačno na pola puta izmedju Puketa i Krabija, pa iz oba mesta turistički brod vozi za 2 sata. Za ljubitelje mora, prekratka vožnja. Nismo rezervisali smeštaj ali već sa broda smo odabrali hotel. Videli smo bungalove na lepom mestu, izdvojene u zelenilu, sa pogledom, našli ga na karti i zapamtili “adresu” – Long beach.

Na Pipiju nema automobila tako da smo skinuli sandale i uhvatili taxi brod do koga mora da se gaca po mekom pesku. Voda bistra i topla, čak i u luci. Sa plaže, po visokom podnevnom suncu, hotel je izgledao nedostižno daleko i visoko.  Po vrućini stepenicama nikad kraja ali upornost se isplatila. Prekrasna terasa, domaćini me dočekuju hladnom vodom i odmah pokazuju da imaju teretni lift. Uzeli smo kućicu V1,  poslednju u nizu. Kroz retku šumu, pogled na more i PiPi Lej.

Opis

Long beach

Long Beach, naša plaža

PiPi se sastoji od dva ostrva, PiPi Don je naseljen a PiPi Lej nije. Od kada je tamo snimljen film “Plaža” sa L. Dicapriem, stotine brodića dnevno ide na izlete, tako da je Raj postao dosta gusto naseljen. Glavni PiPi je u obliku slova X. Preko najužeg dela, po sredini je pre nekoliko godina prešao cunami i porušio jedini veći hotel i sve što mu se našlo na putu . U tom centralnom delu je jedino naselje a okolo po plažama su raštrkani bungalovski kompleksi. Od onih od trske u kojima se spava u hammoc mreži pa do luksuznih.  (Uskoro poseban članak o hotelima) . Južna plaža se koristi kao luka a severna je za kupanje, bar kad je plima.

Aktivnosti

Smeštaj. Naš bungalov je kostao oko 15e (ukupno za dvoje).

Hrana je jeftina, ručak je od 1e pa na više.

Ono što je skuplje su dodatne aktivnosti. Standardni izleti sa ručkom obično kostaju oko 20e po osobi. Taxi brod je tražio 1 do 2 eura po osobi do grada. Kajak je relativno skup.
Klima. U januaru i februaru je idealno lepo i prijatno.

Izlet oko PiPi Ley

Mi smo u vreme plime iznajmili kajak ali kad smo se vratili, morali smo da ga vučemo po mokrom pesku par stotina metara! Problem sa mnogim tajlandskim plazama je što vam more prosto pobegne u vreme oseke.

Ako imate dobru obuću, možete da šetate šumskim stazama uz obalu a mi smo se popeli i na vidikovac sa koga su slikane razglednice. Put je dobro označen ali ne kao staza za šetnju već kao tsunami evacuation route .

A kad uronite u more, kao da ste u akvarijumu. Ispod našeg hotela je glavno mesto gde se karnevalski obučene ribice okupljaju oko koralnog grebenčića. Meni je dobro došla nova maska sa dioptijskim staklima. Mada ribice nisu male kao u kućnom akvarijumu, mnoge su veće od pastrmke.

Kao i svuda na Tajlandu i ovde na svakih 100 m nailazite na mesta za masaž. 1 sat obicno košta 300bh ili 6e a mora da se zakaže unapred. U kombinaciji sa kupanjem u toploj vodi, prava banja!

Kupali smo se i noću, zapravo uveče jer sunce zalazi rano, u 7 je već potpuno mrak. Na mesečini, bistro more se providi do dna. Mi uživamo a zamalo brza plima da nam pokupi stvari.

Korali u plitkoj vodi ostrva PiPi

Korali blizu plaze

Ronjenje.

Brodići voze jednodnevne izlete za obilazak ostrva, kupanje i ronjenje (na dah , snorkelling). Vozači čamaca znaju mesta gde su korali najlepši a ribe najšarenije i najbrojnije. Ručak je bio na ostrvu Bamboo. To je nacionalni park u kome je more još providnije i plavlje.

Moguće su naravno i ozbiljne ronilačke ture.

Pogledajte u galeriji ostale slike i mape.

Tag:, , ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Sri Lanka – Plaže
-> Grčka: letovanje na ostrvu Milos
-> Sri Lanka – prvi utisci