Malta ostrvo Gozo

(4/Jan/2021 Autor: Administrator )

Prošle zime smo hteli za januarske praznike da odemo negde gde je toplije ali ne predaleko.  Za mnoge popularne destinacije iz naseg Beograda još uvek nema direktnih letova pa bi lakše bilo otići na SriLanku gde je pravo leto.

Gozo - pesacka staza uz obalu. Vidici zbog kojih smo ovde dosli :)

Gozo – pesacka staza uz obalu. Vidici zbog kojih smo ovde dosli :)

Našli smo povoljne Wizair letove za Maltu  i plan se brzo stvorio: idemo pravo na manje i zelenije ostrvo Gozo da probamo ove šetnje uz more:

Staze nisu jasno obelezene, treba improvizovati.

Staze nisu jasno obelezene, treba improvizovati.

Zamišljeno je  da može u 5 dana da se opusteno obidje celo ostrvo. Kraj svake ture  je blizu autobuske stanice a posto sve bus linije vode u Rabat, tamo smo rezervisali prvi smeštaj.

Trajekt ide cesto, brzo i jeftino. Planiraju tunel ali se nadam da ga nece skoro napraviti.

Trajekt ide često, brzo i jeftino. Planiraju tunel ali se nadam da ga nece skoro napraviti.

U luci, desno od izlaza sa broda, već stoji bus do glavnog grada. Guzva je ali stize odmah i drugi. Mnogi ulaze u crveni turistički autobus.

Gozo luka

Prvi susret – Gozo luka.

Nastavak teksta »

Egipat Makadi zaliv – Fort Arabesque

(8/Nov/2020 Autor: Administrator )

ili: Hurgada za ljubitelje prirode

Ove godine se mnogima nisu ostvarili planovi za letovanje.
Sredinom septembra smo shvatili da ipak nećemo otići u Grčku, pa je trebalo traziti alternativu, uželeli smo se mora … Odmor smo mogli da uzmemo tek krajem oktobra, tako da se izbor sveo na Hurgadu.

Fort Arabesque - Pogled iz kafica 159 na kraju plaze ka zapadu

Fort Arabesque – Pogled iz kafica 159 na kraju plaze

Navikli smo da putujemo, istražujemo, kanuom idemo na divlje plaže a ovde znamo da toga nema. Zbog epidemije je zabrana odlaska na druge plaže jos strožija pa je izbor smestaja najvazniji.

Poplocana staza i palmored idu duz cele obale. Pocinje od kafica 159.

Popločana staza i palmored idu duž cele obale. Počinju od kafica 159.

Centralni deo plaze

Centralni deo plaze

Sledi  nekoliko dana  istraživanja: treba nam hotel koji je dovoljno veliki, da  ima lepo more i plažu, baštu po kojoj se moze  prošetati,  da ima bar malo korala, da nije previse skup i da nema mnogo losih komentara.

Beach bar

Beach bar

Ispostavilo se da takvih ima vrlo malo. Na srecu, iskoristili smo velike popuste, pa je na kraju izbor pao na Fort Arabesque u Makadi zalivu. Obicno je dozvoljeno preko dana obici ceo Makadi zaliv, stazom uz more koja pocinje na slici gore. Ali ove  godine smo u polu-karantinu. Nastavak teksta »

Hanover Cebit – Nešto sasvim drugačije

(8/Apr/2017 Autor: Kris )

Hanover je najzeleniji grad u Nemačkoj, sa lepim parkovima i jezerima, 40 km staza za šetnju, ali ono što privuče najviše gostiju je Cebit – sajam poslovne informatike.

Cebit sajam - jedan od nekoliko ulaza

Cebit sajam – jedan od nekoliko ulaza

Ovaj sajam je grad u gradu koji ima čak i svoje dve lokalne autobuske linije . Tih dana Hanover uvodi specijalne linije prigradske zeleznice, izdaju se posebne 5-to dnevne karte za gradski prevoz, sa aerodroma ide direktni autobus – sve je podredjeno tome da reke ljudi mogu brzo i lako da se sliju u taj informatički grad.

Ispred glavne Železničke stanice

Ispred glavne Železničke stanice

S obziorm da je ulaznica prilično skupa a razlog našeg dolaska čista radoznalost, uslov je bio da put bude jeftin. Još uvek nema direktnog aviona, pa su neke agencije nudile jeftiniju varijantu sa vozom od Frankfurta i privatnim smeštajem, ali i to je bilo preko 600e po osobi. Rešenje je bio Ryanair iz Niša za Berlin, voz do Hanovera i smeštaj kod nekih momaka nadjen preko neta. Ukupno : 20 transfer do Niškog aerodroma + 70 avion + 80 voz + 50 za 4 noći = 220 e po osobi. Plus 56 ulaznica + 20 gradski prevoz – ukupno oko 300 e po osobi.

Japanska tresnja u cvetu u sajamskom parku.

A čega tamo ima?

Planina Fudži i trešnjin cvet na interaktivnom ekranu

Cebit je poceo kao sajam računara ali njih vise niko ne pokazuje, to nije interesanntno. Glavne teme su bile Internet of Things tj povezivanje svega počevši od senzora koji sve mere i snimaju, Virtuelna stvarnost i njena primena u poslovne svrhe, Dronovi, roboti …

Petnaestak hala različitog sadržaja i štimunga, u jednima više odela i kravata, u drugima vise omladine. Organizovane po temama ali se one prepliću pa mnogi uplaćuju tematske ture sa vodičem.

Jedna hala je bila u znaku počasnog gosta – Japana, pa je bilo i lepeza i ekrana sa trešnjinim cvetom čije latice padaju u ritmu naših koraka. NEC je u malom bioskopu predstavio film ultravisoke rezolucije i savršenog zvuka – tehnologije kojom će se prenositi Tokijske olimpijske igre. Nastavak teksta »

Kategorija: Putopisi, Putovanja | 1 Comment