Madjarska: zimsko letovanje u Harkanj termalnim bazenima

Prodaja opreme ispred ulaza u bazen

Prodaja opreme ispred ulaza u bazen. Kolica su za nosenje peskira.

Ovog leta zbog spleta okolnosti nismo imali dovoljno prilika za plivanje i sunčanje. Sve je hladnije, čak smo i za Tursku i Tunis zakasnili, Egipat nam se nije uklopio. Ostala je kao opcija neka dobra banja verovatno u Madjarskoj. Najblize je Harkany, Segedin i Đula.  Po principu eci-peci-pec, kocka je pala na … Harkany tj Harkanj.

I sad svaki dan popakujemo peškire i krećemo na “plažu”. U velikim bazenima se voda puši, mnogobrojni posetioci se brčkaju ili plivaju i napolju i unutra, čitaju romane na lezaljkama ili piju pivo ispod suncobrana.

Harkanji: termalni bazen 36-38C

Harkanji: termalni bazen 36-38C. Strelica pokazuje tunel za bazen 34C

Novembar je, suncano ali ostro, 10 do 15 stepeni. No, nama je toplo zabavno i relaksirajuće.

Opis Kupališta

Na drugom spratu je welness centar:

  • dva djakuzi bazena, masazeri za ledja, gejziri , biserne kupke i slapovi za ramena.
  • Dve saune, toplija i manje topla
  • Terasa za suncanje sa velikim šahovskim figurama.

 

Na prvom spratusu ležaljke za plažu i pravi kreveti sa mekim dusecima – relax zona. Ceo zid je u staklu sa pogledom na park i bazene. Ceo prostor je jako veliki.

U prizemlju su 3 velika termalna bazena. Levo je  36-38C (slika gore), povezan je tunelom sa spoljnim bazenom 34-36C. Dubina 130cm. U njemu je najprijatnije osim kad pirne vetrić. Svaki dan oko 3h , uz laganu muziku svi rade vežbe koje pokazuje terapeut (osim onih koji igraju šah pozadi). Ne bi me cudilo da ovi severnjaci to isto rade i kada je -1.

Levo je 34 a desno 32C

Levo je 34 a desno 32C. Pogled iz Wllness-a sa drugog sprata.

Harkanji: termalni bazen 34C

Harkanji: termalni bazen 34C. Levo u zgradi je prethodna slika.

Glavni ulaz je:  Bajcsy – Zsilinszky ulica
GPS: 45° 51’ 09.80” N ; 18° 14’ 27.00” E
Radno vreme zimi je 9-18h

Cena ulaza je bila 9e za ceo dan, 7e posle 14h. Ormarić je 1e a može se uzeti ormarić ili kabina na 7 dana i tu držati papuče i bade mantil.

Mi smo uzeli aprtman u novom kampu na 500m od ulaza za oko 27e dnevno. Nekoliko agencija u Beogradu može da rezerviše smeštaj a ako ima dovoljno ljudi može i prevoz da obezbedi.
Ako nemate kola, potrebno je promeniit 3 prevoza. Kolima se stiže za oko 4 sata. Detaljnije u tekstu.

Sa druge strane simetricno je bazen od 30-32, malo dublji bas prijatan za lagano plivanje, i on je tunelom povezan sa spoljnim bazenom.

U hodniku izmedju dva bazena je kafic sa uredno namestenim suncobranima, da se osecate kao na plazi. Samo staklo vas deli od velikog otvorenog bazena. Meni je bilo zanimljivo da posmatram ljude koji opusteno setaju napolju cak i bez bade mantila, kao da su u Grckoj na sitoniji u avgustu. Tu je i česma sa banjskom vodom.

Inace, sve je vrlo prakticno organizovano. Na dva mesta su centrifuge u kojima mozete prosusiti kostime i peskire. Pored svakog bazena su posebno muska izenska kupatila, dobro zagrejana, prostrana i uredna.

Mapa Harkanji-ja

Mapa Harkanji-ja

Plan bazena

Svuda fenovi za kosu. U prizemlju je i pravi restoran koji po ceni i ponudi je prilagodjen skromnijem budzetu (2 do 5 evra je kuvano jelo). Pored njega je jos jedan spoljni termalni bazen do koga morate pretrčati prakticno goli i bosi.

Harkany jakuzi bazen

Harkany: jakuzi bazen na drugom spratu za 15ak ljudi

Svi natpisi su na madjarskom, nemackom i hrvatskom, cesto i na engleskom.

Napolju, za letnju sezonu, je jedan olimpijski bazen, dva spojena velika plitka sa toplom vodom, jedan dečiji i jedan mali sa toboganom.

Okolina

Na 5 km je grad Siklos a na tridesetak je Pečuj (Pecs).

Pecuj centar grada

Pecuj centar grada, trg Szecheny

Pečuj je lep grad bogat kulturnim znamenitostima. Poznat je po keramici. Nažalost nekoliko lepih  fontana su sada u novembru bile u zimskom snu, “obučene” u drvenu kutiju. U njegovoj okolini ima planina sa markiranim pesackim stazama i zanimljivih sela.

Siklos – Villany je čuveni put vina a kazu da se ovde pravi najbolje vino u Madjarkoj. Brda okrenuta jugu, sa relativno toplom, skoro mediteranskom klimom su pogodna za vinograde. Predeli podsećaju na Frušku Goru.

U Siklosu je otvoren prosle godine akvapark

Linkovi

Siklos akvapark i bazeni
harkanj banja i bazeni
Termal Kemping

Arboretum, lep park

Arboretum, lep park

Harkanji mesto

Harkanji je  malo mesto koje u centru ima veliki park sa bazenima a vecina smestaja se nalazi u neposrednoj blizini parka. Ima dosta hotela i privatnog smestaja, nesto restorana i kafića, autobuska stanica, banka, pošta, pijaca. Pogledajte mapu.

Ovde postoji leciliste vec vise od 180 godina, mada su objekti moderni. Voda je mutna od minerala i rastvorenih gasova koji se oslobadjaju. Kazu da je lekovito i samo sedenje pored vode i udisanje isparenja. Prodaju se kreme na bazi vode. Na izvoru je oko 60 stepeni. Detaljnije u okviru.

 

O banji

Na mestu gde je banja, ranije su bile močvare. Primećeno je da su radnici koji rade na isušivanju bili dobrog zdravlja. Još nama daleke 1828 godine ovde je napravljen hotel sa 28 soba. Interesantno je da se u ono vreme banja koristila samo po lekarskom receptu. Tada je već  radjena analiza voda i utvrdjena lekovita svojstva.U početku voda nije bila stalnog kvaliteta, bila je cesto pomesana sa blatom. Prva ozbiljna bušotina je uradjena 1866. Taj bunar je proizvodio 1200 litara vode u minuti, a temperatura je bila 62.50C,  sa dubine 34.77 metara. Interesantno je da se izvor pomerao pa su kasnije radjene druge bušotine.

1927 je radjena nova hemijska analiza koja je pokazala da voda spada medju najbolje sumporne vode a da je sastav konstantan.

 

PREVOZ

Dovde se može doći preko Novog Sada, Sombora, Bezdan, Mohac. Autoput je samo do Novog Sada.
Mi smo se odlucili za udobniju varijantu sa oko 220km autoputa, autoput Sid, Osijek a zatim jos oko 50km do granice kod Donjeg Miholjca i 8 km pravo na sever do Harkanya.

Kroz Slavoniju je bio interesantan momenat koji nismo uspeli da uslikamo: Na svaki 500m na ogradi autoputa je bio po jedan orao koji nas je ostro posmatrao.
Autobus

Lasta vozi nekoliko puta dnevno izmedju Beograda i Osijeka, putuje 3h i 30 min. Sa sajta smo skinuli ova vremena:

Osijek Beograd: 7, 10, 13 i 17h.    120 Kn
Beograd Osijek: 6:45, 10, 15 i 18h
Voz. Od Osijeka se do Pecuja moze ici vozom a zatim lokalnim autobusom jos pola sata. Druga varijanta je lokalni autobus do Donjeg Miholjca a zatim taxi.

Stanica Povratak Odlazak
Budimpesta 9.56 18.05
Pecuj 13 14.57
Osijek 14.58 12.57
Sarajevo 21.10 6.55

Tag:, ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Na kupanje u Segedin
-> Budimpesta za ljubitelje šetnje, priorode i kupanja
-> Morahalom, Erzebet banja i bazeni
-> Segedin: informacije o prevozu, linkovi, mape
-> Loutra lutraki ili Banja Pozar