Bugarska, Pirin: Do Žabljeg jezera

Bansko je poznati skijaški centar u Bugarskoj ali leti je još lepši centar za planinarenje. Opisaćemo jednu relativno laku a izuzetno lepu planianrsku turu na koju mozete otici ako boravite u ovom mestu. Žablje jezero se nalazi na oko 2 sata hoda od planinarskog doma Vihren. Sa njegovih obala se pružaju lepi pogledi ka Vihrenu i drugim vrhovima.

Pirin Dom Vihren

Dom Vihren sa crvene staze

Ovo je jedna lepa šetnja koja može biti cilj sama za sebe ili deo neke veće ture.

Polazi se od doma Vihren, prati se zelena i crvena staza. Dom se nalazi na 1950 mnv i do njega dolazi asfaltni put iz Banskog. Ima kuhinju i lepu terasu pa se tu moze nesto pojesti i popiti pre ili posle šetnje. Ide se od parkinga ulevo dole (ili direktno od terase) i odmah ispod doma se prelazi reka preko lepog mostića na kome se mnogi slikaju.
Staza vodi uzbrdo preko kamenjara kroz gusto nisko drvece i žbunje ispod koga ima borovnica. Za 20ak minuta stižemo do manjeg ali prelepog jezera Okoto. Ovde se obavezno treba malo odmoriti i uživati u prizoru.

Do doma vodi asfaltni put koji nekada bude u lošem stanju na poslednjih 300m. Kod doma postoji mali parking, pa treba doći ranije ili parkirati na putu pre doma.
Povremeno ide minibus dva puta dnevno iz Banskog do Binderice.
Dom Vihren ima kuhinju pa se može kupiti kuvano jelo, keks ili piće

Staza nastavlja malo nizbrdo a zatim blago uzbrdo po širokoj travnatoj rečnoj dolini. Sa druge strane reke je plava i žuta staza koja se ubrzo odvaja i ide udesno uzbrdo. Usput ima na svakom koraku lepih mesta za odmor pored rečice i potoka, u livadama u kojima se leti žuti lekovita biljka kantarion.
Zatim nailazimo na strmi kamenjar. Odavde će staza sve do blizu žabljeg jezera ići uzbrdo i većim delom biti kamenita.

Stena iznad Ribljeg jezera, Pirin

Stena orijentir na crvenoj stazi

Posle prvog uspona, sa desne strane se odvaja nemarkirana ali dobro utabana staza ka Ribnom jezeru. Raskrsnica je obeležena. Sada smo otprilike na pola puta do cilja pa treba da odlučimo da li ćemo napraviti mali izlet do ovog jezera. Do njega nam treba 10ak minuta, stazom koja nije strma ali delom ide preko krupnog kamenja. Ribno jezero je jedno od najlepših pa u svakom slučaju preporučujemo ovaj detur.

Naša staza nastavlja u cik cak i polako dobijamo na visini. Uskoro stižemo do stene koja je sa naše desne strane a vidi se sa Ribnog jezera (slika) pa služi kao dobar orijentir. Tu je, na dvadesetak metara desno od staze dobar vidikovac. I odatle se moze naći stazica koja vodi do jezera.

Posle kraće pauze nastavljamo a staza ubrzo skreće polulevo i dalje se kreće stranom ispod Todorke. To znači da su i vidici sve lepši. Oko pola sata posle Ribnog jezera dolazimo na ravniji deo i tu smo već i dolini Žabljeg jezera.

Pirin, Zablje jezero

Prvi pogled na Zablje jezero

Sada smo na visini od 2,322m i ovde se odvajaju zelena i crvena staza. Jedna ide naviše ka prevoju, i kući Demjanica a druga ide desno ka Dugom jezeru.
Jezero je usred travnate livadice a ima i širokih stena na kojima je obično toplije za sedenje. Ovo je prelepo mesto za odmor i bogato motivima za slikanje.

Ako želite da produžite šetnju, možete lako doći do Dugog jezera ili krenuti uzbrdo ka grebenu da biste uživali u sve lepšim pogledima.
Povratak u Vihren je istim putem.
Ovo je inače jedna od najprometnijih staza na Pirinu, pa u letnjim mesecima siguno nećete biti sami na stazi.

Više slika možete pogledati u našoj galeriji.

Ako ste bili na ovoj stazi, napišite nam svoje utiske!

Tag:, ,   Text: Kris
Ostali clanci sa slicnim temama:

-> Rilska jezera – Bugarska