Madera, čarobno ostrvo

Madera Hridi

Hridi

Madera je ostrvo koje pripada Portugaliji a nalazi se 500km zapadno od Maroka, tako da geografski pripada Africi.

Tamo smo proveli nedelju dana, početkom oktobra.

Istorijski podaci govore da su portugalci otkrili ostrvo pocetkom XV veka, da su nasli da je prekriveno gustom tropskom sumom i nenaseljeno. Mislim da je ovo malo verovatno, s obzirom da su fenicani plovili ovim ostrvima i da su se na Tenerifima zadrzale mnogobrojne naseobine domorodaca koje su spanci, nakon otkrivanja Tenerifa, unistili ili asimilirali. A Tenerife nisu ni priblizno toliko gostoljubive za zivot, kao sto je Madera.

Madera je prekrivena prekrasnom tropskom sumom, u mnogim delovima netaknutom. Ima eukaliptusove sume, mnogo potoka, često dugackih, mnogo vodopada. Madera ima sopstvenu vodu, sopstvenu hidrocentralu a kazu da 80% vode odlazi neiskorisceno. Napravili su levade, vestacke vodotokove, tako da vodu odavno dovode gde hoce.

Oranica na klifu

Oranica na klifu

Kanjon i žičara na Maderi

Kanjon i žičara

 

 

Madera ima visoke vrhove, ima kotline, ima kanjone, ima veliku visoravan, ima klifove, vidikovce, ma ima sve sto prirodu cini potpunom. Najviši vrhovi su Pico do Arieiro (1810m), Pico das Torres (1845m) i Pico Ruivo (1862m) i lako su dostupni.

Funchal, glavni grad Madere

Funchal, glavni grad Madere

Ali naše vreme je bilo suviše kratko da sve obidjemo. Bili smo samo na Pico do Arieiro.

Funchal je glavni grad. U njemu je sediste autonomne pokrajine, sediste nacelnika, ali i sediste kulturnog, verskog i intelektualnog zivota. Tu su glavni manastiri, muzeji, univerzitet.

Ostrvljani su  odavno napravili veliki broj puteva koji su brdski putevi, krivudavi, sa mnogo odrona posle kisa. Poslednjih godina su napravili ogroman broj autoputeva, sa oko 100km tunela. Nisam vam rekla da je oko 600km dugacko i oko 250 siroko, pa dalje racunajte.

Funchal, kaldrma

Funchal, kaldrma

Vozi se uglavnom novim putevima, starim samo kada su ocisceni, inace stoji oznaka da su zatvoreni za saobracaj.

Postoje uspinjace, velike, moderne. Naravno i gradski saobracaj, dobre i raznovrsne skole. U uvalama su mnogobrojna mesta, bele kuce sa tamnim krovom, uvale, luke, plazice.

Veliki broj mestana zivi od turizma ili drugih neprivrednih delatnosti, ali takodje veliki broj zivi od poljoprivrede. Kazu da ima ljudi koji mesecima ne sidju u glavni grad, jer im je dovoljno ono sto proizvede. Celo ostrvo je prekriveno parcelicama sa obradivom zemljom, neke parcelice su na neshvatljivo nepristupacnim mestima, divno obradjene.

Smestaj je bio 40E dnevno u hotelu sa 3 zvezide ca doruckom.
Meni u restoranima je oko 10 E.
U mestu ima gradski prevoz a kroz celo ostrvo je savrsena mreza medjugradskog prevoza.

Isli smo minibusom do Budimpešte, odatle do Lisabona pa dalje na Maderu (ukupno oko 300 e).

stari put

stari put

Na ostrvu se gaji i dosta loze, pravi se mnogo vina, najvise u blizini glavnog mesta. Poznato je slatkasto madera vino, koje se proizvodi kao suvo, polu suvo, poluslatko i slatko. Kada ga pijete mozete praviti razliku, ali su sva isto opijajuce lepa. To su dezertna vina, piju se kao aperativi ili uz kolace, carobno.

Mislim da treba ponovo otici na ovo ostrvo, ali u planinarsku turu, da se prodju ove lepote peske, da moze da se uziva.

 

Bakalar se susi

Bakalar se susi

Drvo sa velikim cvetovima

Drvo sa velikim cvetovima

Planinarske staze

Planinarske staze

Tag:   Text: Eleonora
Ostali clanci sa slicnim temama: